Prinsessa Märtha Louise ja hänen kollegansa Elisabeth Nordeng ovat kirjoittaneet Herkäksi syntynyt kirjan, joka julkaistiin muutama viikko sitten. Kirjan tiimoilta nämä mahtavat naiset olivat Suomessa vierailulla ja pääsin kuuntelemaan heidän alustustaan. Tilaisuuteen olivat löytäneet perille aiheesta kiinnostuneet, ilmapiiri oli lämmin ja stimuloiva.

Amerikkalainen psykoterapeutti ja tutkija Elaine N. Aron on tutkinut erityisherkkyyttä 1990-luvulta lähtien ja hän on kirjoittanut aiheesta paljon. Hänen mukaansa, erityisherkkyys on persoonallisuudenpiirre. Se ei ole diagnoosi tai heikkous. Myös erityisherkät ihmiset ovat hyvin erilaisia ja erityisherkkyyttä on monenlaista.

Mitä on eritysherkkyys? Märtha Louise ja Elisabet kuvaavat sitä siten, että mitä jos olisit sovellus matkapuhelimessa ja sinua päivitettäisiin koko ajan. Joka ikisenä sekuntina lataat lisää tietoa, jopa yöllä. Norjalainen näyttelijä Henrik Mestad on kuvannut erityisherkkyyttään siten, että tuntuu kuin päässä näytettäisiin samanaikaisesti seitsemää eri elokuvaa.

Erityisherkillä on taipumus reagoida voimakkaammin ulkoisiin ärsykkeisiin kuin muilla. Erityisherkkyys voidaan biologisesti selittää synnynnäisenä taipumuksena olla erityisen herkkä erilaisille aistinvaraisille tuntemuksille. Sillä ei siten ole mitään tekemistä ahdistuksen, masennuksen, suorituspaineen tai tunteiden hallinnan kanssa.

Märtha Louise ja Elisabet kertovat, että on todella helppoa löytää negatiivisia ilmaisuja erityisherkkyydestä. He luettelevat esimerkkejä – herkkähipiäinen, kipuileva, yksinäinen, ujo, suodattamaton, neuroottinen, yliherkkä. Voisiko erityisherkkä ollakin valpas, avoin, antennit auki, huomaavainen, intuitiivinen, hienotunteinen, empaattinen, läsnäoleva ja ymmärtäväinen?

Prinsessa Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng 22.3.2019 Helsingissä ravintola Sunnissa

Kun tiedät olevasi erityisherkkä, niin silloin on usein helpompi suhtautua itseensä ja persoonallisuuspiirteeseensä myönteisellä tavalla. Tällöin tiedät syyn siihen, miksi niin helposti otat itseesi, miksi tunnet pakahtuvasti ja ylivirityt nopeammin kuin muut. Ja voit välttää, että et mene uhrin rooliin. Uhrin roolissa voit ajatella, että kukaan ei ota herkkyyttäsi huomioon, he eivät ymmärrä sinua, he käyttäytyvät väärin jne. Monesti on helpompi syytellä muita, mutta tämä ei johda mihinkään myönteiseen. Emme voi muuttaa muita tai sitä mitä tapahtuu. Voimme ainoastaan muuttaa itseämme, vaikuttaa omiin ajatuksiimme, tunteisiimme ja asenteisiimme.

Mitä jos tekisitkin erityisherkkyydestäsi vahvuuden? Herkkyys voi auttaa sinua pitämään tuntosarvet valppaina heikoille signaaleille. Sinulla voi olla hieno kyky ilmaista tunteita ja osaat eläytyä muiden tunnetiloihin. Voit nähdä sellaisia yksityiskohtia, joita muut eivät näe. Vastaanottavaisuutesi voi olla kuudes aistisi ja ymmärrät arjen kaikkia sävyjä. Sinulla on rikas sisäinen maailma, kyky innostukseen ja voimakkaisiin tunteisiin.

Erityisherkän, ja toki kaikkien ihmisten, on hyvä oppia johtamaan itseään. Omien tunteiden erottelu muiden tunteista on tärkeää. Omien rajojen asettaminen auttaa jaksamaan ja voimaan hyvin. On hyvä tunnistaa, mitkä asiat tekevät sinulle hyvää, mitkä vievät voimia ja millä tavoin voit ladata akkujasi.

Martha Louise ja Elisabethin kokemusten mukaan erityisherkät ovat kovia asettamaan vaatimuksia itselleen. He miettivät mitä olisi pitänyt tehdä ja mitä olisivat voineet tehdä paremmin. Voisimmeko olla armollisempia itseämme kohtaan? Unohdamme monesti, että ainoa todellinen hetki on nyt juuri tässä, eikä sen tarvitse ole täydellinen. Mitäs jos voisimme olla täydellisiä vioistamme huolimatta?

FreeFlowFactoryn Catarina Degermanin järjestämä tilaisuus pidettiin perjantaina 22.3.2019 ravintola Sunnissa. Myös muut Pomon Enkelit olivat paikalla.

Kirjoittaja: Minna Kurttila