Voiko digitaalisen äänensävyn hallitseminen olla tulevaisuudessa yksi tärkeimmistä työelämän ja johtamisen menestystekijöistä? Digiloikasta on puhuttu kuukausia tai jopa vuosia ja sitten se vaan tehtiin. Kaikki sujui monessa työpaikassa aivan yllättävän hyvin. Emme ehkä enää palaakaan täysin aikaan, jossa kaikki ovat samoissa työtiloissa. Olisiko nyt oikea hetki tehdä hienosäätöä oman digitaalisen äänensävyn suhteen?

Mikä merkitys digitaalisella äänensävyllä on?

Tiedämme äänensävyn olevan tärkeämpi kuin sanat. Jos sanomme jotain rohkaisevaa lannistavalla äänensävyllä, niin sävy voittaa. Kun vielä otamme huomioon, että ihmisen aivot värittävät neutraalin helpommin negatiiviseksi kuin positiiviseksi, niin huomaamme, ettei ole kyse mistään pikkujutusta. Entä mitä tämä kaikki merkitsee viestittelyssä eli vaikkapa sähköpostiviesteissämme ja chatissa? Ainakin sitä, että asiaan kannattaa panostaa. 

Mikä on digitaalinen äänensävy?

Digitaalinen äänensävy on hymiöitä, pisteitä ja pilkkuja. Se on kysymysmerkkejä ja huutomerkkejä. Ja paljon muuta. Esimerkiksi kun vastaat mielestäsi lyhyesti, neutraalin ystävällisesti viestiin kirjoittamalla Ok, niin siinäkin on mukana jokin sävy. Mieti vastausten sävyeroja: Ok / Ok! / OK. / Ok… / Ok : ) / OK : D

Digitaaliseen äänensävyyn vaikuttavat myös mm.

  1. millä välineellä viestittelet
  2. vastaatko heti vai monen päivän päästä
  3. millä jakelulla lähetät viestisi tai vastaat siihen
  4. saavatko muut edelleenlähetetyn viestin sinulta ilman saatesanoja
  5. mihin vuorokaudenaikaan lähetät viestisi

Mitä voimme tehdä?

Voimme panostaa ainakin näihin:

  1. Harkitse väline ja jakelu
  2. Käytä sanoja kuvaamaan viestisi sävyä
  3. Soita, jos epäilet, että viestisi saatetaan kirjoitettuna ymmärtää väärin

Ja jos päähäsi pälkähtää lauantai-iltana ajatus, josta haluat viestiä, niin mieti kaksi kertaa, saako viesti haluamasi sävyn, jos juuri silloin lähetät siitä WhatsApp-viestin koko tiimille. 

Haluatko tukea etäjohtamiseen tai etäyhteistyöhön? Autamme mielellämme: konttori(at)pomonenkelit.fi.