Pyysimme muutamilta verkostomme pomoilta ja työntekijöiltä kommentteja siitä, voisiko Suomessa viettää Pomon päivää? Ja jos voisi, niin millä tavalla? Aihe herätti ajatuksia, pohditutti ja mietitytti. Kommentit vaihtelivat suuresta varovaisuudesta kutkuttavaan intoon. Iloa vai noloa, pröystäilya vai parhautta? Alle on koottu muutamia kommentteja. Kiitos Suomen Ympäristökeskus, K-instituutti, MTV ja Ooppera.

Harri Alatalo, Ooppera, Planning Manager: ”Minä ainakin aion kiittää omaa pomoani useammin hyvästä johtamisestaan koskapa minulla nyt sattuu olemaan pomo fiksuimmasta päästä. Jo ihan pelkkä kiitos saa ihmeitä aikaan. Mutta että juhlapäivä, hmm… Silloinhan voisi ajatella tuoda esiin julkisesti yrityksen sisällä niitä asioita, joita pomot ovat viime aikoina ratkoneet, sovitelleet ja edistäneet? Jotkuthan järjestävät myös tällaisia Vuoden Esimies-palkintoja, mitä voisi soveltaa paikallisesti kehittämällä idealistan yrityksille, jonka pohjalta henkilökunta voisi järjestää kilpailun, äänestyksen, palkitsemisia, julkaisuja, kehittämistoimia jne. omien esimiestensä palkitsemiseksi.”

Kirsi Norres, SYKE, viestintäjohtaja: ”Pomon päivä. Never heard. Oikein kutkuttaa mielessäni, mikä voisi olla näkökulma kyseisen päivän viettoon. Pitäisikö katsoa työntekijöiden näkökulmasta eli että teemapäivänä pitäisi pomojen olla paikalla ja käytettävissä mihin ikinä on tarvetta? Vai pitäisikö olla pomojen hellimispäivä, jolloin voi hetkeksi irtauttaa itsensä stressistä, vastuista tai aikatauluista? Vai pitäisikö se olla päivä, jolloin jokainen halukas voisi kokeilla pomona olemista hyvässä ja pahassa? Vai voisiko se olla päivä, jolloin pomot ovat keskenään ja terapoivat kokemuksistaan ja oppivat toisiltaan? Kaikki on mahdollista ja varmaankin päivää kannattaisi viettää sellaisen teeman ympärillä, mikä on milloinkin kyseisessä organisaatiossa juuri pinnalla ja ajankohtainen. Pomojen päivänä voisi esim. pomojen tekemistä tehdä näkyvämmäksi omalle henkilöstölle. Läpivalaista pomojen työpäivää ja antaa heidän kertoa omasta työstään, kokemuksistaan ja näkemyksistään niin, että se lisäisi ymmärrystä heidän työstään.”

Heikki Rotko, MTV, toimitusjohtaja: ”Se, että vietetään jotain pomojen päivää on minulle uusi asia. Pomot eivät kuitenkaan yksin saa mitään aikaiseksi, joten mieluummin viettäisin ”tiimien päivää” tai ”yhteishengen päivää”. Minä näen ”pomojen” roolin selvänä, heidän pitää luoda yritykseen yhdessä tekemisen henki ja meininki. Rakentaa ihmisistä hyvin toimivia tiimejä, näyttää strategista suuntaa ja antaa resursseja tämän toteuttamiseen. ”Pomon” tehtävä on palvelutehtävä. Menneiden vuosien patruunatouhu on todellakin taakse jäänyttä aikaa. Totta kai johto myös viime kädessä kantaa vastuun kaikesta.”

Pirjo Kostiainen, K-instituutti, koulutuspäällikkö: ”Pomon päiväähän voisi juhlistaa kertomalla vaikka tiimien onnistumisista, siitä miten yhdessä on päästy tavoitteisiin hyvällä fiiliksellä. Usein nostetaan epäonnistumisia myös pomojen tekemisistä esiin, mutta tässä kohtaa olisi näkökulma nimenomaan onnistumiset. Kiinnostavaa voisi olla myös esim. Great Place to Work -kilpailussa menestyneet ja heidän onnistumisten esimerkit? Miten he kaiken tekivät? Yrityksissä voitaisiin jakaa myös vaikka videoita tiimien menestystarinoista, radiossa voisi olla haastatteluja menestyneistä pomoista ja työntekijät voisivat valita parhaan pomon. Tässä päällimmäisiä ajatuksia ja ideoita pomon päivän viettoon.”

Osallistu keskusteluun Twitterissä ja ehdota tapoja Pomon päivän viettoon hashtagilla #Pomonpäivä

Maailmalla sekä juhlitaan että vältellään juhlimasta pomoja